Wat is een RAL kleur?

Je hoort regelmatig de term RAL kleur voorbij komen. In dit artikel ga ik uitleggen wat een RAL kleur precies is en waarvoor het wordt gebruikt.

RAL is een systeem om kleuren te definiëren. RAL wordt gebruikt in de verf-, coating- en kunststofindustrie.

Het kleurensysteem is in 1927 ontwikkeld in Duitsland. De afkorting RAL staat voor: ReichsAusschuss für lieferbedingungen. in het Nederlands staat dit voor: Nationale commissie voor leveringsvoorwaarden en kwaliteitswaarborg. Hun bekendste product is de RAL classic kleurenwaaier waarover ik je meer ga vertellen in dit artikel.

Waar wordt RAL voor gebruikt?

De RAL-kleuren hebben verschillende doeleinden.

Herkenbaarheid

Een van de belangrijkste voordelen en misschien wel het belangrijkste van de RAL-kleuren is dat het een gestandaardiseerd systeem is om de kleuren te definiëren.

Dit houdt in dat de kleuren in principe overal hetzelfde zijn. Hierom worden de RAL-kleuren gebruikt voor zaken waarvan de kleur goed herkenbaar moet zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandblussers (altijd RAL 3000), de blauwe verkeersborden in Nederland (RAL 5017) of de bordjes voor nooduitgangen (RAL 6002).

Bouw

Daarnaast worden RAL-kleuren ook veel gebruikt in de bouw. De verschillende RAL-kleuren worden gebruikt in de verf, coating en kunststof industrie. Denk bijvoorbeeld aan de schilder- en spuiterbranche die muurverven, coatings en lakken gebruiken in RAL kleuren. Met de RAL-kleurenwaaier kan er bekeken worden welke kleur goed past bij het interieur van een huis of kan er bijvoorbeeld bepaald worden welke kleur er op de kozijnen zit.

Ook meubels, keukens, rolluiken en zonwering zijn vaak in verschillende RAL kleuren te verkrijgen. Dit kan erg handig zijn om bijvoorbeeld een rolluik te kiezen in dezelfde kleur als de kozijnen of zonwering in dezelfde kleur als de achterdeur.

Hoe werkt de opbouw van de kleurwaaier?

De RAL-classic waaier bestaat uit 213 kleuren, die allemaal een unieke kleurcode hebben. Deze codes lopen uiteen van 1000 t/m 9000. De duizendtallen in deze codes geven de kleurgroep aan en de andere cijfers geven de tinten binnen de kleurgroepen aan.

Alle kleurcodes hebben ook een woordelijke benaming, vanwege het feit dat de RAL-kleurenwaaier in Duitsland is ontwikkeld, worden hiervoor Duitse benamingen gebruikt. Zo heet het bekende RAL 9010 bijvoorbeeld reinweiss en RAL 9005 Tiefschwarz. De benamingen van de kleuren komen overeen met de kleur waarnaar het verwijst.

Onderstaand een overzicht met de verschillende kleurcodes en hun bijbehorende kleur- en tintgroepen.

1000 t/m 1037  Geel- en beigetinten  
2000 t/m 2017  Oranjetinten
3000 t/m 3033  Roodtinten
4000 t/m 4012Violettinten
5000 t/m 5026Blauwtinten
6000 t/m 6038  Groentinten
7000 t/m  7048  Grijstinten
8000 t/m 8029Bruintinten
9000 t/m 9023Wit- en zwarttinten

Wat is het verschil tussen RAL K5 en RAL K7?

De bekende RAL-classic waaier komt in twee varianten. Dit zijn de RAL K5 en de RAL K7. Beide waaiers bevatten de 213 RAL-kleuren. Het verschil zit hem in de uitvoering van de waaier. De RAL K5 waaier heeft 1 kleur per pagina en de RAL K7 heeft 5 kleuren per pagina. Wat dus betekent dat de kleurstalen van de K5 waaier groter zijn.

Wat zijn populaire RAL kleuren?

De meeste mensen zullen de term RAL 9010 wel eens voorbij hebben horen komen. Deze kleur wordt vaak gebruikt op wanden, plafonds en kozijnen. In de volksmond wordt het ook wel ‘’gebroken wit’’ genoemd. Het net iets wittere broertje van RAL 9010 namelijk RAL 9016 (Verkehrsweiss) wordt de laatste tijd ook steeds populairder. Wanneer men over antraciet spreekt zijn RAL 7016 (Anthrazitgrau) en RAL 7021 (Schwarzgrau) erg populair.

Hoe zit het met andere kleurenwaaiers en kleurnummers?

Naast de RAL kleurenwaaier zijn er ook andere kleurenwaaiers. Veel verfmerken hebben hun eigen kleurenwaaier, met hun eigen namen of coderingen. Het is een veel voorkomend misverstand dat de kleuren uit een kleurenwaaier van een specifiek verfmerk alleen gekocht kunnen worden bij dat betreffende merk. In een verfspeciaalzaak kunnen ze meestal de kleurnummers van alle waaiers in verschillende verfmerken mengen, ongeacht uit welke waaier of collectie de kleuren komen.

Je kan bijvoorbeeld in een kleurenwaaier van merk A kleur FN.01.84 erg mooi vinden, maar liever de verf hebben van merk B. In een verfspeciaalzaak kunnen ze de verf van merk B in de kleur FN.01.84 mengen, ondanks dat deze kleur uit de waaier van merk A komt.