Wanneer kun je het beste buiten schilderen?

Zo ongeveer om de 5 jaar is het weer tijd voor een schilderbeurt. Echter hebben we hier natuurlijk wel geschikt weer voor nodig. Wat zijn nu de ideale weersomstandigheden om buiten te schilderen? En wat moet je doen als er dan toch per ongeluk een regenbui over de natte lak is gekomen? In dit artikel duiken we hier wat dieper op in.

De ideale temperatuur om buiten te schilderen ligt tussen de 10 en 23 graden met een luchtvochtigheid die niet hoger is dan 85%. Deze waardes komen over het algemeen voor van april tot en met september. Houd er ook rekening mee dat het niet gaat regenen!

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om het zo te plannen dat je gaat schilderen onder de perfecte weersomstandigheden. Zeker in Nederland is het weer erg veranderlijk. In dit artikel bespreken we een aantal veel gestelde vragen met betrekking tot weersinvloeden op het schilderen.

Wat is de beste temperatuur om buiten te schilderen?

De ideale temperatuur om buiten te schilderen ligt tussen de 10 en 23 graden Celsius. Dit betekent niet dat je buiten deze temperaturen niet meer kunt schilderen. Het vergroot echter de kans op bepaalde negatieve reacties van de verf.

Schilderen als het warm is. (boven 25 graden)

Wanneer het warm is als je gaat schilderen zul je vrijwel direct merken dat de verf dunner is dan je gewend bent. Dit zal je zeker merken als je al enige ervaring met schilderen hebt. Ten tweede zul je merken dat de verf erg snel aandroogt wat het lastig kan maken om grote oppervlakten te schilderen zoals bijvoorbeeld een deur of een brede daklijst. Een professionele schilder zal hier met name door zijn snelheid minder moeite mee hebben dan een doe-het-zelver. Tevens komt een te snelle droging de vloeiing van de verf niet ten goede. De verf heeft namelijk eventjes de tijd nodig om te vloeien. Met het vloeien van verf wordt het egaal wegtrekken van de laag bedoeld. Ook vergoot een hoge buitentemperatuur de kans op blaasjes in het schilderwerk. Lees hierover meer in het kopje ’’Wat zijn blaasjes en wat kun je er tegen doen?’’

Schilderen als het koud is. (onder 10 graden)

In tegenstelling van bij hoge buitentemperaturen zul je merken dat bij lage buitentemperaturen de verf erg stroperig kan zijn. Dit probleem kun je oplossen door de verf te verdunnen met terpentine. Op het blik kun je vaak vinden hoeveel je het desbetreffende product mag verdunnen. Verdun nooit te veel! Te veel verdunnen gaat namelijk ten koste van de kwaliteit, laagdikte en glansgraad van de verf. Ook zul je merken dat de verf erg langzaam droogt bij lage temperaturen. Gelukkig zijn er wel verven op de markt die speciaal ontwikkel zijn voor lagere temperaturen. Deze verven worden ook wel doorwerklakken of 4-seizoenen verven genoemd. Deze verven zijn van zichzelf al wat dunner en drogen sneller.

Kun je schilderen met wind?

In Nederland waait het regelmatig. Dit kan erg vervelend zijn al je net bijvoorbeeld je voordeur wilt aflakken. De verf smeert door de wind vaak erg stroef waardoor je dus genoodzaakt bent om te gaan verdunnen. Ook wil je natuurlijk niet dat er zand, bladeren of ander vuil in de natte verf waait. Probeer dus zoveel mogelijk uit de wind te gaan staan wanneer je gaat schilderen.

Wat als er vuil in de verf is gewaaid?

Misschien heb je het al wel eens meegemaakt. Je hebt net iets netjes in de verf zitten en dan komt er opeens een windvlaag waardoor er vuil in de natte verf zit. Dit is erg zonde want wanneer de toplaag nog niet is aangedroogd kan dit betekenen dat je weer opnieuw kunt beginnen met schuren en schilderen. Met een beetje geluk is de toplaag in zo verre aangedroogd dat je het vuil na een dag of 2 voorzichtig kunt proberen weg te poetsen met een lichtvochtig microvezeldoekje.

Kun je schilderen in de zon?

Of je kunt schilderen in de zon hangt van meerdere factoren af. Schilderen in de zon in maart zal minder kans op problemen opleveren dan schilderen in de zon augustus. Het is bijvoorbeeld moeilijk de juiste laagdikte aan te brengen in de zon. Dit komt omdat de verf bij warmte dunner wordt en de laagdikte niet optimaal is. Dit is zeker het geval bij donkere ondergronden. Ook zal de verf in de zon te snel drogen wat resulteert in een extra moeilijkheidsgraad met schilderen. Door een snelle aandroging is het namelijk moeilijker om de verf egaal te krijgen. Over het algemeen is er een  schilders vuistregel dat je achter de zon aan werkt. Echter is dit niet altijd te realiseren in de praktijk. Probeer de zon (zeker in de zomermaanden) zo veel mogelijk te vermijden wanneer je gaat schilderen. Zo maak je de kans op problemen het kleinst. Een ander veel voorkomend probleem bij schilderen in de zon zijn blaasjes. Dit zijn kleine luchtbelletjes onder de verf. In het kopje hieronder lees je hoe deze ontstaan en hoe je blaasjes kunt voorkomen.

Wat zijn blaasjes en wat kun je er tegen doen?

Een veel voorkomend probleem bij schilderen zijn blaasjes. Dit zijn kleine luchtbelletjes onder de lak die ontstaan doordat er lucht ontsnapt uit een licht poreuze houten ondergrond. Deze lucht wilt naar buiten wanneer het hout aan het opwarmen is maar komt onder de verse verf terecht waardoor er een luchtbelletje ontstaat. Dit fenomeen zie je met name terug bij houtwerk dat nog redelijk nieuw is en dus nog niet veel lagen verf heeft gehad. De kans op blaasjes zal dus met iedere laag verf die er aangebracht wordt afnemen. Door een goed vullende grondverf te gebruiken alvorens te lakken en achter de zon aan te werken zul je het probleem grotendeels kunnen voorkomen.

Hoe hoog mag de luchtvochtigheid zijn om buiten te schilderen?

Schilder nooit als de luchtvochtigheid hoger is dan 85 procent. Dit kan namelijk ten koste gaan van de hechting, droging en glansgraad van de verf.  Als de luchtvochtigheid hoger dan 85 procent is kan de verf mat slaan. Dit is natuurlijk erg zonde van je werk! Tegenwoordig kun je met verschillende weerapps of op Google prima vinden wat de huidige luchtvochtigheid is op jouw locatie. Aanrader om dit te checken voordat je gaat schilderen.

Wat als er een regenbui over natte verf komt?

Je kunt niet alles voorkomen, zeker een regenbui niet. Als er precies een bui over je net geschilderde werk komt, is dat natuurlijk ontzettend balen! De regendruppels zullen kratertjes in de verf slaan welke eigenlijk alleen maar te herstellen zijn door het opnieuw te schuren en te schilderen. Het beste kun je een paar dagen wachten met schuren tot de verf goed is uitgehard. Anders zul je merken dat de verflaag nog plakkerig is en je de kratertjes niet goed weg geschuurd krijgt.